Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere Soler: 'Els Comptes Oberts situen a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda de la transparència a Espanya'

Soler: 'Els Comptes Oberts situen a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda de la transparència a Espanya'

Soler: 'Els Comptes Oberts situen a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda de la transparència a Espanya'

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha comparegut davant de la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts on ha assenyalat que "la posada en marxa dels Comptes Oberts situa a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda de la transparència a Espanya".

"Actualment, no hi ha cap altra administració pública que faça un 'striptease' comptable com el que fa la Comunitat, que trenca definitivament amb els vint anys d'opacitat i corrupció que ha viscut", ha assenyalat el conseller.

"Esta llei ve a aportar llum sobre els comptes de l'Administració de la Generalitat i de tot el sector públic perquè mai més siguen camp d'acció de delictes de corrupció", ha explicat.

Com ha explicat el conseller, els Comptes Oberts "suposen tot un exercici de transparència perquè la ciutadania puga veure, consultar i tractar en el portal GVA Oberta tota la informació relativa als diners que maneja la Generalitat, que en definitiva són els diners de tots els valencians i valencianes".

L'objectiu fonamental d'esta llei és lluitar contra la corrupció i que l'executiu valencià reta comptes de la seua gestió, perquè els valencians i valencianes tinguen accés als saldos bancaris i moviments comptables on es depositen els diners públics. Sens dubte, esta llei és la millor vacuna democràtica contra la corrupció que hem patit en els últims vint anys", ha afirmat.

Soler ha fet estes manifestacions durant la seua compareixença davant de la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de Les Corts, on ha explicat els resultats de l'estudi de l'impacte sobre els drets de la protecció de dades en el marc d'esta Llei de Comptes Oberts, complint així amb el que establix la disposició addicional d'esta llei.

Administració pionera

La Llei 5/2016 de Comptes Oberts, de 6 de maig de 2016, va ser la segona que es va aprovar a Espanya, després de la d'Extremadura, encara que va molt més enllà que la norma extremenya. "En la Comunitat Valenciana hem sigut més ambiciosos i no sols publiquem en Internet les dades corresponents als saldos bancaris, com fa Extremadura, sinó que, a pesar de la dificultat afegida que suposa, també publiquem els moviments comptables".

A més, la llei valenciana també amplia l'obligació de publicar esta informació que no sols afecta l'Administració pública sinó també a tot el sector públic instrumental, els òrgans estatutaris, les universitats públiques i les entitats del sector públic que d'elles depenguen, i les associacions constituïdes per qualsevol d'estes entitats.

El titular d'Hisenda ha indicat en la seua compareixença que, "hui mateix, podrà consultar-se ja en la web de la Generalitat de transparència i dades obertes tota la informació corresponent a l'Administració i, al maig, s'incorporarà també la informació corresponent a la resta d'entitats, ja que donada la complexitat i l'heterogeneïtat dels sistemes d'informació empleats, tècnicament no era possible bolcar-la tota de manera simultània".

Així mateix, Soler ha precisat que, d'acord amb la llei, la informació corresponent als saldos bancaris es farà pública de forma trimestral dins dels set dies següents al tancament de cada trimestre, de manera que a primers d'abril es podrà accedir a les dades obertes i reutilitzables del primer trimestre de 2017 referides a estos saldos bancaris de l'Administració. En canvi, els moviments comptables de totes les conselleries ja estan disponibles a partir d'este dimecres.

Estudi d'impacte en els drets de la protecció de dades

Una vegada aprovada la llei, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic va contractar la consultora Govertys Advisory Services perquè elaborara un estudi sobre l'impacte en els drets de protecció de dades de l'aplicació d'esta norma. Per a la realització d'este estudi es van analitzar les situacions de l'Administració de la Generalitat, l'Institut de Seguretat i Salut en el Treball, el Servef, l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, l'Institut Cartogràfic de València, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, l'Institut de la Joventut i l'Institut Valencià d'Administració Tributària.

Així, d'acord al Reglament General de protecció de dades de la Unió Europea, s'han destacat aquelles dades sensibles que no poden ser publicades, com és l'origen ètnic i racial, les opinions polítiques o religioses, les creences filosòfiques, l'afiliació sindical, dades genètiques o biomètrics, o dades relatives a la salut i vida i orientació sexual. En cas d'aparéixer, qualsevol d'estes dades han sigut omesos.

D'altra banda, respecte a les dades de caràcter personal referents a les persones físiques, que són autònoms o empresaris individuals, l'estudi fixa que podran publicar-se sempre que no estiguen qualificats com a dades sensibles, (d'acord amb el Reglament Europeu) i sempre que les dades es tracten en relació amb la finalitat econòmica o professional que els vincula amb l'administració, i mai en la seua esfera individual com a ciutadans.

Este informe també ha destacat que, respecte als moviments bancaris, no sols han d'aparéixer els gastos sinó també els ingressos, "perquè sinó estaríem oferint una informació parcial".

Entre tots, funcionaris, càrrecs de l'Administració, directius, tècnics informàtics de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i la resta del personal hem aconseguit deixar clar que el que en principi podien paréixer traves, no ho són, i hem fet possible que la llei de Comptes Oberts siga una realitat. Que hui mateix qualsevol ciutadà puga consultar els moviments comptables de l'Administració valenciana i que, a partir de maig, també puga conéixer els de la resta d'entitats del sector públic", ha conclòs el conseller Soler.