Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere La Generalitat dissenya una aplicació que monitoritza el territori i que permet organitzar evacuacions en cas de catàstrofes o fixar prevalences de càncer per zones

La Generalitat dissenya una aplicació que monitoritza el territori i que permet organitzar evacuacions en cas de catàstrofes o fixar prevalences de càncer per zones

La Generalitat dissenya una aplicació que monitoritza el territori i que permet organitzar evacuacions en cas de catàstrofes o fixar prevalences de càncer per zones

La Comissió Europea ha atorgat a la Generalitat el primer premi en la categoria de Solució Transfronterera de Programari Lliure pel projecte d'informació geogràfica gvSIG, en la primera edició dels Sharing & Reuse Awards, els principals guardons europeus en este àmbit. L'aplicació gvSIG és un projecte de programari lliure basat en la geomàtica o tecnologia geospacial i permet integrar la component geogràfica en els sistemes d'informació de la Generalitat i d'altres organitzacions.

El projecte oferix la possibilitat d'utilitzar dades espacials per a millorar tot tipus de processos i aplicacions. Actualment, gvSIG integra els serveis de Google Maps, Google Earth i Bing dins de la plataforma per a poder accedir a cartografia de tot el món des d'una única aplicació.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assenyalat que "el premi suposa un reconeixement a la renovació tecnològica que estem duent a terme en la Generalitat. Des del Consell tenim el ferm propòsit de donar carpetada a l'administració en paper i posar, després d'anys d'inacció, les noves tecnologies al serveis dels ciutadans".

Usuaris en tot el món

Esta aplicació ja ha sigut descarregada gratuïtament des de més de 160 països i en més de 30 idiomes. A més de la Generalitat, nombrosos organismes utilitzen alguna de les solucions del seu catàleg, com és el cas de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Ajuntament de Sao Paulo o la Universitat de Nova York, entre altres.

El projecte gvSIG compta amb milers d'usuaris en tot el món, que poden gestionar la seua informació geoespacial sense limitacions d'ús i lliure de llicències. Aguiló ha recordat "la importància que té per a les Administracions el fet de poder accedir a les dades espacials per a agilitzar i millorar la gestió dels serveis públics i conéixer el territori per a poder gestionar-ho".

L'última versió de gvSIG, per exemple, incorpora capacitats com realitzar recerques cadastrals directament sobre el mapa o la possibilitat d'identificar il·legalitats urbanístiques, ja que permet detectar de forma automàtica l'altura de les edificacions i distingir construccions artificials del que és vegetació en zones rurals.

Una de les característiques destacades de gvSIG és el gran desenvolupament que s'està fent en tecnologia 3D i que ha sigut premiat per la NASA en 2015 i 2016. A més, ha permés avançar en seguretat viària, ja que dóna suport a la gestió de l'accidentalitat i dels aforaments per a monitoritzar la intensitat del trànsit de carreteres.

Actualment, permet treballar amb elements de xarxa lineals com a sendes, línies elèctriques, carreteres o vies de ferrocarril i adaptar els punts de quilometratge a la seua correspondència real en el mapa, corregint errors i canvis en el temps. "Açò resulta especialment rellevant per als equips d'Emergències i Seguretat en accidents, ja que calibra la ruta i representa els punts en els seus llocs exactes en el mapa", ha explicat Aguiló.

Així mateix, permet relacionar la monitorització del territori amb qualsevol base de dades, de manera que es pot aplicar també a l'organització d'evacuacions en cas de catàstrofes, així com a l'hora d'analitzar, per exemple, la incidència de determinats tipus de càncer per zones o de criminalitat.

Millor projecte internacional

El projecte gvSIG competia, en la categoria d'internacional o transfronterer, junt amb altres tres propostes, una d'estes ha rebut el segon premi i les altres dos certificats d'excel·lència, alçant-se el projecte de la Generalitat amb el primer premi. Un total de 17 projectes van ser nominats per la Comissió, després d'haver avaluat 118 propostes, provinents de tots els racons de la Unió Europea, per a les quatre categories existents: transfronterer, nacional, regional i local.

L'Executiu comunitari ha creat els premis 'Sharing & Reuse Awards' en reconeixement a la modernització de les Administracions Públiques a Europa, per mitjà del desenvolupament de solucions de Govern electrònic que puguen ser reutilitzades per altres organitzacions, gràcies a l'ús de programari lliure.

El resultat final s'ha donat a conéixer recentment a Lisboa, durant la celebració de la 'Sharing & Reuse Conference 2017'. L'esdeveniment, en la seua primera edició, va reunir a la comunitat internacional d'experts en programari lliure i administració pública, així com a representants de les institucions europees, per a debatre sobre els avantatges de compartir i reutilitzar solucions informàtiques en el sector públic.

La Comunitat com referent internacional de geomàtica lliure

La delegació valenciana de gvSIG, composta per representants de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i l'Associació gvSIG, va presentar el projecte durant la conferència, junt amb la resta de propostes finalistes, procedents d'Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Països Baixos i República Txeca.

El director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació va arreplegar el premi i va agrair "el reconeixement que suposa a la labor i la trajectòria del grup de professionals que han treballat, dins i fora de l'Administració, per convertir este projecte i a la Comunitat Valenciana en un referent internacional de la geolocalització amb programari lliure".
.
Aguiló va destacar la manera en què es va gestar gvSIG, "ja que va nàixer en la Generalitat com una solució per a crear un sistema d'informació geogràfica de codi obert però ha crescut i ara està alliberada i en mans d'una comunitat internacional de desenvolupadors informàtics amb seu en València, l'Associació gvSIG, de la que formem part".

"La seua condició d'obert ha permés al projecte créixer de manera exponencial per mitjà de la seua lliure reutilització. L'Associació gvSIG ha continuat evolucionant fins a convertir-se en la major xarxa de professionals en geomàtica lliure que existix en el món", ha assegurat el director general.

Aguiló va reconéixer que "tot això haguera sigut impossible sense la necessària col·laboració entre l'Administració, la universitat i les empreses, la qual cosa ha afavorit al teixit industrial i ha permés crear un node d'especialització entorn del sector emergent de la geolocalització en la Comunitat".

Les dades espacials i les seues múltiples aplicacions pràctiques

Segons Aguiló, "la Comissió ha premiat el model de sostenibilitat de gvSIG perquè permet el desenvolupament econòmic per mitjà de l'especialització tecnològica. Parlem d'un programari que pot integrar la informació geogràfica amb distints fins i ser utilitzat en qualsevol sector productiu, més enllà de les nostres fronteres i de les de la mateixa UE".

"A més", va continuar, "les dades territorials obertes destaquen per la seua capacitat de generar el canvi de model productiu que necessitem en la Comunitat, ja que la informació geogràfica pot revolucionar els sectors més tradicionals si s'aplica als serveis i els models de negoci".