Publicador de continguts

Ves enrere El programari lliure de LliureX complix una dècada al servici de l'educació a la Comunitat Valenciana

El programari lliure de LliureX complix una dècada al servici de l'educació a la Comunitat Valenciana

La directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha destacat hui que LliureX "complix una dècada al servici de l'educació a la Comunitat Valenciana, deu anys en què s'ha demostrat que l'aposta de la Generalitat per la innovació educativa i el programari lliure està sent l'encertada".

Bellés s'ha mostrat molt satisfeta amb l'evolució d'esta distribució lliure desenrotllada per la Generalitat. "Enguany celebrem el desé aniversari des que posàrem en marxa la primera versió als centres educatius de la Comunitat i, només l'últim any, LliureX ha tingut més de 25.000 descàrregues, des de 95 països distints".

La directora general ha fet estes declaracions durant la inauguració de la II Jornada LliureX en la Universitat Jaume I, organitzada per la UJI i el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) de Castelló, sota el lema "LliureX com a Instrument d'Innovació Educativa".

LliureX és una distribució GNU/Linux de descàrrega gratuïta, un paquet de programari lliure desenrotllat per la Generalitat que, des de 2005, produïx versions anualment, i estalvia a l'Administració més de 36 milions d'euros.

Actualment, es troba implantada a tots els centres educatius públics valencians i la UJI disposa d'una aula LliureX per al seu ús en els estudis de Grau en Educació Primària. En 2014 va començar a implantar-se en la resta de departaments de la Generalitat.

"Cada nova versió -ha explicat Bellés- incorpora novetats que faciliten l'experiència de professors, alumnes i famílies. A més, hem introduït millores molt útils per al personal tècnic, a fi de facilitar l'entrada de les TIC a les aules i la gestió del parc informàtic als centres".

LliureX 14.06 oferix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 400 aplicacions i recursos educatius, entre els quals es troben la paquet ofimàtic LibreOffice 4.2 i el traductor i diccionari de valencià Salt, a més d'aplicacions per a l'edició audiovisual (foto, vídeo i àudio) i de pàgines web, l'ensenyament d'idiomes multimèdia, etc.

Bellés ha destacat que la versió actual "permet crear aules d'informàtica basades en ordinadors de molt baix cost, de menys de 50 euros, i reduir el gasto de la instal·lació a la mitat, sense perdre prestacions".

"Amb mesures com l'adaptació de LliureX a l'ús de microordinadors, facilitem l'estalvi -ha continuat- i, amb este fi, també s'ha inclòs un administrador d'impressió, per a controlar el gasto en paper i tinta".

LliureX 14.06 proporciona, principalment, eines educatives als alumnes i docents de la Comunitat Valenciana i disposa de funcionalitats de gestió per a simplificar les tasques comunes d'administració de l'aula: instal·lació per xarxa, còpies locals, etc.

A més, es pot descarregar des de la pàgina web (lliurex.net) en les seues distintes variants (Escriptori, Música, Infantil, etc.), entre les quals s'inclou una per a empreses i entorns laborals, coneguda com a Pime. La pròxima versió de LliureX incorporarà noves funcionalitats, com un instrument per a la creació de llibres digitals.

Innovació i programari lliure

La directora general s'ha referit també als esforços de la Generalitat per invertir en innovació educativa i programari lliure. Bellés ha recordat que en 2014 "es va completar la implantació d'ITACA als centres de Secundària, i es va afegir als d'Infantil i Primària".

Segons Bellés, ITACA (Innovació Tecnològica Administrativa per a Centres i Alumnat) "està revolucionat l'administració educativa valenciana, ja que permet integrar en únic sistema la gestió de tota la informació acadèmica i administrativa dels centres".

"En la fase actual, estem treballant perquè en els pròxims mesos el sistema arribe als centres d'ensenyança de règim especial, a distància i de formació per a adults", ha explicat Bellés. En total, s'integraran més de 2.000 centres educatius, 60.000 professors i 700.000 alumnes.

D'altra banda, en 2013 va finalitzar el desplegament complet de la suite d'ofimàtica LibreOffice en els llocs de treball informàtic de la Generalitat, la qual cosa suposa un estalvi anual d'1,5 milions d'euros en llicències de programari de propietat.

La directora ha explicat que "açò es complementa amb la renovació tecnològica duta a terme als centres educatius. Tots els que estan sota titularitat de la Generalitat disposen ja de línies d'accés a Internet i quasi 330 estan connectats per mitjà de fibra òptica".