Publicador de continguts

Ves enrere El CSIRT-cv forma gratuïtament 8.000 persones en seguretat informàtica en 2012

El CSIRT-cv forma gratuïtament 8.000 persones en seguretat informàtica en 2012

El secretari autonòmic d'Administració Pública, Pedro García Ribot, ha destacat que més de 8.000 persones s'han beneficiat en 2012 dels cursos gratuïts en seguretat informàtica que s'oferixen per Internet.

El secretari autonòmic d'Administració Pública ha realitzat estes declaracions durant la visita a les instal·lacions del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-cv), on ha presentat els resultats de la campanya 2012 de formació i conscienciació al ciutadà.

García Ribot ha destacat la labor de conscienciació que realitza el CSIRT-cv a la Comunitat. "L'objectiu del CSIRT-cv amb estos cursos és conscienciar la ciutadania de la necessitat de protegir-se a l'intercanviar informació a través d'estes tecnologies i proveir de les ferramentes necessàries perquè puguen fer-ho", ha explicat.

El centre ha oferit en 2012 cursos gratuïts de distints nivells: quatre més tècnics i específics, per a ciutadans amb un nivell de coneixements més avançat; dotze microcursos de fàcil comprensió per a les persones que estan poc familiaritzades amb conceptes de seguretat i informàtica.

Els alumnes han aprés, per exemple, a gestionar amb més seguretat el seu correu electrònic, les compres per Internet, les xarxes socials, així com a protegir-se quan fan ús de mòbils, tauletes i portàtils o xarxes wi-fi.

El centre també oferix múltiples consells relatius a seguretat a través del seu web i els seus perfils en les xarxes socials de Facebook i Twitter, on compta amb més de 2.000 seguidors. A més, realitza campanyes específiques sobre l'ús de forma segura d'Internet per a menors, aplicacions mòbils com Whatsapp, etc. De fet, més de 200.000 persones han visitat en 2012 la pàgina web del centre (www.csirtcv.gva.es), que ha servit més d'un milió de pàgines.

García Ribot ha recordat que des que la Generalitat creara en 2007 el CSIRT-cv, "s'ha realitzat un gran treball de conscienciació i difusió d'una cultura de seguretat entre ciutadans, empreses i en la mateixa Administració, que ha culminat amb el reconeixement i la certificació d'AENOR al sistema de gestió de seguretat de la informació del centre segons la norma ISO 27001".

Política de seguretat comuna

La Generalitat va ser pionera a Espanya amb la creació del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat, el primer d'este tipus de caràcter autonòmic, i s'ha convertit novament en la primera Administració regional que ha definit una Política de Seguretat Comuna per a tota la seua organització.

El nou model de gestió de la seguretat es fonamenta, entre altres pilars, en el decret d'organització de seguretat de la informació, que establix les responsabilitats, les funcions i l'organització necessària per a gestionar la seguretat en l'Administració valenciana.

L'organisme encarregat de la protecció informàtica, que da resposta a incidents de seguretat és el CSIRT-cv, dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació. El centre està compost per un equip de personal tècnic especialitzat, dedicat a desenrotllar mesures preventives i reactives per a mitigar els incidents de seguretat informàtica.

El CSIRT-cv processa una mitjana diària de milió i mig d'alertes de seguretat. Entre elles, ha gestionat quasi 700 incidents i ha realitzat 110 auditories de la infraestructura TIC de la xarxa corporativa de la Generalitat en 2012, a més de tests d'intrusió contra sistemes i plataformes per a localitzar possibles vulnerabilitats.

El centre emet informes diaris sobre l'estat de la seguretat a més de 50 organismes de la Generalitat i contribuïx a augmentar la confiança en la xarxa de ciutadans i empreses de la Comunitat.

A més, disposa de reconeixement nacional i internacional, pertany al Grup de Centres de Resposta a Incidents Espanyols (CSIRT.ES) i està acreditat en la xarxa europea TERENA. D'esta manera, participa de manera activa en la Xarxa de Confiança Internacional, per mitjà de l'intercanvi d'experiència i coneixement amb la resta de centres de resposta a incidents acreditats del món.