Organismes

Portals

Navegación: Unión Europea

Actualitat

Ves enrere La Generalitat implanta en totes les seus judicials de Castelló la gravació i videoconferència centralitzades

La Generalitat implanta en totes les seus judicials de Castelló la gravació i videoconferència centralitzades

La Generalitat Valenciana ha presentat hui en la Ciutat de la Justícia de Castelló el projecte d'implantació de la nova oficina judicial (ARCONTE-NOJ) a la província. El nou sistema permet integrar les videoconferències i la gravació de vistes en totes les seus judicials de la Comunitat Valenciana.

El secretari autonòmic d'Administració Pública, Pedro García Ribot, ha destacat el caràcter precursor a Espanya d'este projecte, ja que la Comunitat es convertix en la primera comunitat autònoma amb un sistema avançat que permet realitzar videoconferències i gravar vistes en qualsevol seu judicial del territori.

La Comunitat disposa de 36 partits judicials: 4 Ciutats de la Justícia (Alacant, Castelló, Elx i València) i 32 seus judicials. La primera versió del sistema (ARCONTE), que ja s'havia implantat en les Ciutats de la Justícia, serà renovada ara amb ARCONTE-NOJ i s'instal·larà, a més, en totes les seus, i oferix un sistema centralitzat, integrat (gravació i videoconferència) i amb firma certificada.

ARCONTE-NOJ és un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) i hi inclou noves funcionalitats derivades de la innovació tecnològica. "La Generalitat ha sigut pionera en la utilització d'estes tecnologies en el sistema judicial, ja que esta és la tercera generació d'un sistema que es va dissenyar i va nàixer per a l'Administració de Justícia valenciana en 2001", ha assenyalat García Ribot.

A partir d'ara, la gravació de vistes s'amplia a totes les seus i a la resta d'ordes jurisdiccionals, no sols als enjudiciaments civils, i s'integra la videoconferència, cosa que permetrà a testimonis, pèrits o metges forenses comparéixer en els juís de forma remota, amb els consegüents estalvis en gastos i temps de desplaçaments.

Beneficis d'ARCONTE-NOJ

El secretari autonòmic d'Administració Pública ha destacat els beneficis per a l'agilitat del sistema i l'estalvi en gastos judicials: "S'estima que s'aconseguirà un estalvi anual de 4,9 milions d'euros en tres anys, dels quals 260.000 euros anuals corresponen a estalvis en dietes i desplaçaments".

A més, "suposarà un augment molt important en la productivitat dels professionals i, com a conseqüència, una millora en la qualitat del servici públic als ciutadans", ha afegit.

"Abans d'acabar l'any, haurem instal·lat 110 sistemes de gravació i 128 de videoconferència" i els professionals (advocats, procuradors i graduats socials) podran accedir directament a les gravacions de què formen part, a través un portal web que oferirà en Internet la descàrrega de vídeos de forma segura.

La gravació s'inclourà en l'acta del juí, que ara és un document electrònic amb firma certificada i reconeguda per a l'exercici de la funció de fe pública judicial. Així mateix, el nou sistema suprimirà les còpies manuals i en CD i permetrà estalviar en temps i manteniment de robots expenedors.

La Conselleria de Governació i Justícia és l'encarregada de l'organització, coordinació i aprovació final del projecte, mentre la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTI), és la responsable de la direcció tècnica, la integració tecnològica i la supervisió.  

El secretari autonòmic d'Administració Pública ha destacat que el projecte és un gran exemple de per què continua sent necessari mantindre i, fins i tot, augmentar les inversions en Tecnologies de la Informació i la Comunicació en esta conjuntura econòmica.

"Les TIC, acompanyades de la simplificació dels procediments en l'administració, revertixen de manera immediata en una reducció molt significativa de gastos de funcionament i en una millora sensible de la gestió del públic", ha conclòs García Ribot.