Publicador de continguts

Ves enrere La Generalitat impulsa la nova política TIC com a motor del canvi de model econòmic i de l’Administració

La Generalitat impulsa la nova política TIC com a motor del canvi de model econòmic i de l’Administració

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha presentat hui les línies d'actuació que regiran la nova política de la Generalitat en matèria TIC. La presentació ha tingut lloc durant la inauguració de la jornada "Transformació digital: cap a una nova gestió de la informació", organitzada per la revista tecnològica Computing.

Durant la trobada, Aguiló ha presentat les claus per a la modernització TIC de la Generalitat en aquesta legislatura davant de professionals de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de l'àmbit privat i públic, els quals s'han reunit per a debatre sobre com propiciar nous models de transformació digital en les organitzacions.

"El nostre major esforç", ha destacat el director general, "es concentrarà en un primer moment a fer ús de la tecnologia per a fomentar la inclusió social de tota la ciutadania i per a ajudar a canviar el model econòmic i d'Administració amb què comptava fins ara la Comunitat Valenciana".

"En el Govern valencià ens hem fixat unes prioritats que considerem irrenunciables, donada la situació amb què ens hem trobat en arribar a la Generalitat. Per la qual cosa hem de recuperar la confiança de la ciutadania i dels funcionaris en la nostra labor i serveis públics, tant en la DGTIC com en l'executiu valencià en general", ha afegit Aguiló.

Per a això, des de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) es "prioritzarà el reforç a la labor del funcionari, ens  convertirem novament en el seu assistent TIC per al treball diari, i aplicarem l'eficiència a totes les nostres actuacions, ja que la situació econòmica de la Comunitat, derivada d'un finançament injust com el que hem patit els últims anys, no ens deixa una altra eixida que optimitzar els recursos que tenim al màxim".

En aquest sentit, segons el màxim responsable de la DGTIC, "totes i cada una de les actuacions implicades en aquest procés de modernització que ens hem proposat comptaran amb la participació de tots els agents i una total traçabilitat, per a complir la transparència que ens hem imposat de principi a fi".

Administració, model econòmic i inclusió digital

Quant a la inclusió digital, Aguiló ha recordat que "la Comunitat es troba per davall de la mitjana espanyola i comunitària, ja que el 23% de la població es troba en situació d'exclusió, al no haver utilitzat mai un ordinador, i només un 32% ha comprat alguna vegada béns o serveis per Internet en l'últim any".

Aquesta situació s'agreuja en l'àmbit rural, "per la qual cosa començarem amb l'aplicació de polítiques que ajuden a eliminar les barreres tecnològiques i milloren les competències digitals bàsiques entre la ciutadania i les empreses, per a millorar la inserció laboral i millorar la qualitat de vida a la Comunitat".

"Però per a això", ha continuat Aguiló, "també cal treballar el model econòmic i d'Administració amb què comptem". Des de la DGTIC s'impulsarà l'ús de les TIC com a ferramenta principal per a desenvolupar una Administració transparent i accessible per a la població valenciana.

Aguiló ha lamentat que l'Administració electrònica a la Comunitat no estiga suficientment desenvolupada: "Tan sols un 12% dels procediments es pot completar per mitjans electrònics i la situació en Justícia s'ha revelat especialment preocupant. Només el 7% dels jutjats disposa de connexió de banda ampla i els sistemes d'informació no ens permeten complir la legislació vigent".

"Així, el primer serà abordar la dotació d'equipament informàtic i connectivitat, millorar i adequar els sistemes d'informació i oferir servicis públics digitals accessibles a tots i des de qualsevol part, i donar especial importància a l'accés des de dispositius mòbils", ha afegit.

Quant al model econòmic, el director general ha destacat que les TIC han de servir com a estímul per al canvi i ha recordat que "les universitats estan formant a altíssim cost professionals de gran qualificació en TIC que han d'anar-se'n a l'estranger per a poder treballar".

Segons ha destacat el màxim responsable de la DGTIC, "se sol dir que deu punts en banda ampla generen entre un 1% i un 1,5% d'augment del PIB i que el desplegament de xarxes de nova generació tindrà un impacte en la creació d'ocupació estimat en 2 milions en 2020".

En aquest sentit es reforçarà el desplegament de xarxes de banda ampla i de nova generació, contribuint a reduir el seu cost, per exemple, compartint infraestructures públiques que puguen ser usades per a oferir serveis de televisió digital i comunicacions d'emergències i seguretat.

"De nou", ha explicat, "en qüestió de banda ampla la situació valenciana no és bona i encara és pitjor en zones rurals. La cobertura en aquestes últimes és del 23,6% per a velocitats majors de 30 megabits per segon, molt lluny de la mitjana autonòmica, que està en el 69,8, i de l'objectiu per a 2020 de la Unió Europea, que és del cent per cent de la població".

Finalment, Vicente Aguiló ha volgut enviar un missatge de suport i tranquil•litat al sector TIC valencià, al qual ha assegurat es donarà suport des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, en col•laboració amb la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

"El nostre objectiu és reforçar l'especialització del sector TIC en subsectors com el de dades massives (big data) o la computació en el núvol, tenint en compte el context regional, i millorar les dades actuals que ens mostren que el sector valencià representa únicament el 4,3% de l'estatal", ha conclòs Aguiló.