Publicador de continguts

Ves enrere La Generalitat commemora els 10 anys de LliureX

La Generalitat commemora els 10 anys de LliureX

La directora general de Tecnologies de la Informació, Sofia Bellés, ha clausurat hui el V Congrés de Programari Lliure de la Comunitat Valenciana en la Universitat Jaume I de Castelló. Les jornades han reunit durant dos dies a més de 400 assistents, entre docents, usuaris i professionals de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

El congrés, organitzat per la Generalitat Valenciana, perseguia promoure l'ús de les TIC a través del programari lliure i sensibilitzar sobre els seus avantatges, alhora que  commemorava el desé aniversari de LliureX, la distribució lliure valenciana desenrotllada per la Generalitat i implantada en els centres educatius des de 2005.

Bellés ha mostrat el seu agraïment per la labor de "tots els que han permés la posada en marxa i evolució del projecte LliureX". És a dir, "els tècnics de la Generalitat i, especialment, els docents de la Comunitat Valenciana, que són els verdaders impulsors de l'ús de LliureX i del programari lliure en l'educació".

"Sou els que heu dedicat hores en formació, a preparar i adaptar les vostres unitats didàctiques per a incorporar els recursos TIC i, sobretot, els que feu possible que l'alumnat es forme per a competir, s'integre en la societat actual, la societat digital", ha explicat.

Sofia Bellés ha recordat els inicis del projecte, fa ara exactament deu anys. "Vam alliberar la primera versió de LliureX coincidint amb la celebració del II Congrés de Programari Lliure, també ací, a Castelló, el 5 de maig de 2005", ha explicat.  

"La implantació de LliureX implicava, no sols canviar el sistema operatiu en els centres docents, sinó també la incorporació de noves ferramentes TIC en el procés d'aprenentatge", ha afegit. Per esta raó, el projecte de programari ha anat acompanyat d'altres actuacions fonamentals, com ara la dotació d'equipament, la formació i l'assistència tècnica als usuaris, l'anomenat SAI (Suport i Assistència Informàtica).

Bellés ha fet insistència en l'esforç realitzat durant els primers anys per dotar d'equipament informàtic els centres educatius: "quan LliureX va començar el seu camí, comptàvem amb 40.000 ordinadors. Hui, en el sistema educatiu n'hi ha 120.000, i tots funcionen amb LliureX".

Segons Bellés, "la seua implantació va coincidir amb l'impuls de l'ús de les TIC en el sistema educatiu valencià i, actualment, és un projecte emblemàtic i un referent a nivell nacional i internacional. En són una prova, també, les més de 25.000 descàrregues de l'última versió que s'han produït des de més de 95 països distints".

La directora general ha estat acompanyada, durant la intervenció, de Manuel Velardo, director gerent del Centre Nacional de Referència d'Aplicació de les Tecnologies d'Informació i la Comunicació basades en Fonts Obertes (CENATIC), i ha mostrat el seu agraïment a la Universitat Jaume I i a les empreses del sector TIC que han col·laborat en l'organització del congrés.

Una dècada de programari lliure

La trobada ha comptat amb més de 30 sessions, entre ponències, tallers i taules redones, en què el públic assistent ha pogut conéixer les novetats que inclou la nova versió de LliureX 15.05, així com l'experiència d'usuaris i professionals TIC en l'ús del programari lliure, especialment en les aules.

Han sigut més de 40 ponents entre docents, tècnics de la Generalitat i dels projectes LliureX i Mestre@casa. Així mateix,  el congrés ha comptat amb la participació de representants d'altres comunitats autònomes, com Aragó i Andalusia, i amb la presència de CENATIC, per a aportar les seues bones pràctiques i compartir experiències.

Bellés ha descrit com l'estratègia de programari lliure de la Generalitat s'ha vist impulsada per la creació de la DGTI en esta legislatura, de manera que s'han centralitzat totes les competències TIC en un únic departament i s'ha permés desenrotllar iniciatives com ara convertir la suite LibreOffice en l'estàndard d'ofimàtica en l'Administració. LibreOffice està implantada en 17.000 ordinadors de totes les conselleries.  

Així mateix, ha realitzat un repàs a les iniciatives TIC més emblemàtiques desenrotllades amb programari lliure en la Generalitat, com la plataforma d'Administració Electrònica, la Plataforma Autonòmica d'Interoperabilitat i servicis comuns com ara el registre electrònic, la notificació electrònica o la carpeta ciutadana.

També ha destacat altres projectes com gvSIG, "un projecte per al maneig d'informació geogràfica impulsat per la Generalitat i que s'ha convertit en un èxit internacional", i el desenrotllament d'aplicacions per mitjà de ferramentes pròpies com gvNIX i gvHIDRA.

Sofia Bellés ha volgut agrair la labor dels tècnics de la Direcció General de Tecnologies de la Informació, "els que han fet possible el canvi cap a un model centralitzat de gestió de les TIC, després de més de 30 anys de distribució de competències en la Generalitat, i han abordat alhora projectes emblemàtics d'innovació tecnològica en la gestió pública".

LliureX 15.05

Finalment, Bellés  ha anunciat que esta mateixa setmana estarà disponible l'última versió de LliureX per a la descàrrega gratuïta, en la pàgina web del projecte (lliurex.net).

La versió actual oferix un sistema operatiu i les últimes versions de més de 450 aplicacions i recursos, com LibreOffice 4.2 i el traductor i diccionari valencià Salt, a més d'aplicacions per a l'edició audiovisual i de pàgines web, l'ensenyament d'idiomes multimèdia, etc.

LliureX és una distribució GNU/Linux , disponible en valencià i castellà, que cada any compta amb una nova versió millorada i múltiples novetats. Enguany, destaquen LliureX OwnCloud per a compartir fitxers en el núvol i LliureX CloudBook per a la creació de llibres digitals interactius, entre altres novetats.